...najbližšie: 2. február | Svetový deň mokradí

Vedeli ste že...

  • Pinky Haemorhous mexicanus a vrabce Passer domesticus žijúce v mestách, využívajú ohorky z cigariet na dezinfekciu svojich hniezd. Tie majú negatívny vplyv na parazitov napr. blchy. Niektoré druhy vtákov si prinášajú do hniezd čerstvé rastliny obsahujúce prchavé látky, ktoré odpudzujú parazitov. Používanie cigaretových ohorkov je teda len modifikáciou tohto správania na základe zmien prostredia spôsobených urbanizáciou
  • Najmenšie európske vtáčiky, králik obyčajný a králik ohnivý si hniezda vystielajú jemnými vláknami pavučín a machov. Slúžia ako zásobník tepla pre vajíčka, ktoré by pre ich veľký počet (6 – 8) vždy spod malého vtáčika vytŕčali a chladli. Navyše môžu vďaka zabudovaným steblám trávy stiahnuť vonkajšie okraje hniezda ako vrecko. Tým sa stráca len veľmi málo tepla a všetkým vajíčkam je dostatočne teplo.
  • Najmenšími vtákmi na svete sú niektoré druhy kolibríkov. Kubánsky medovec menší má len 57 milimetrov a z toho polovicu tvorí zobák a chvost. Je ľahší ako motýľ, váži iba niečo vyše 1,5 gramu.
  • Pštrosie oko je väčšie ako pštrosí mozog, pštros tiež znáša najväčšie vajcia na svete (dĺžka 13,5 centimetra a váha 1,65 kilogramu). Predstavuje hmotnosť 18 slepačích vajec a uvarenie na mäkko trvá až 40 minút.
  • Nestor kea je jediný papagáj živiaci sa aj mäsom. Žije na Novom Zélande.
  • Sup jarabý lieta v rovnakých výškach ako linkové lietadlá. Práve zrážky s lietadlami ukázali, do akej výšky sú vtáky schopné vzlietnuť. V roku 1973 sa dopravné lietadlo zrazilo so supom jarabým vo výške 11 277 metrov nad Pobrežím Slonoviny.
    Pomocou krídel, ktoré majú rozpätie až 2,5 metra, dokáže perfektne využiť vzduchové prúdenie a vyletieť tak do mnohokilometrových výšok bez toho, aby sa príliš unavil. Vzdialenosť piatich kilometrov tak zvládne za šesť minúť a denne preletí až 150 kilometrov.
  • Kolibrík vie letieť všetkými smermi, aj pospiatky. Dokonca sa dokáže udržať vo vzduchu na jednom mieste. Tento vzdušný akrobat je schopný mávnuť krídlami až 60-krát za sekundu. Niektoré druhy pritom pri každoročnej migrácii z Aljašky do Mexika prekonajú až 3500 kilometrov. Pre tento výkon spotrebuje obrovské množstvo energie, ktorú čerpá z nektáru kvetov.